Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Januar 2006


Industri er også kultur


2007 er udnævnt til industrikulturens år. Landet over vil museer og andre kulturinstitutioner fortælle historier om de sidste 150 års industrialisering i Danmark.

Når vi tænker os om, så ved vi jo godt allesammen, at produktionsforholdene er væsentlige for vores opfattelse af verden. En TV-serie som Krøniken viser med al ønskelig tydelighed samspillet mellem industri, mennesker og samfund. Industrisamfundet bruges hyppigt som negativt afsæt til at definere informations- og videnssamfundet. Vi spejler os i industritiden. Men vi gør ikke meget for at skabe fælles forståelsesramme af, hvad industrikulturen har betydet og i dag betyder for os.

Det forsøger Kulturarvsstyrelsens opprioritering af industrikulturen at pille ved. Og det skal markeres offensivt i 2007, som skal markedsføres som industrikulturens år.


Kulturinstitutioner og uddannelsesinstitutioner over hele landet inviteres til at byde ind med forslag til aktiviteter. Rygraden i industrikulturåret bliver dog uden tvivl museernes formidling.

Selvstændigt sekretariat

Arrangementet er lagt i hænderne på et selvstændigt sekretariat, som har til huse hos Nationalmuseet. Sekretariatet skal inspirere til idérigdom blandt kulturinstitutionerne og sikre bedst mulig koordinering af aktiviteterne - og bakke op med centrale ressourcer som markedsføring og aktivitetskalender. Sekretariatet skal også stå for enkeltelementer som vandreudstilling til uddannelsesinstitutioner, seminarer og debatmøder.

Sekretariatet lægger op til en række fokusområder i Industrikultur 07. Det kan være historier om de teknologiske ændringer der gav nye industrier, om industriarbejderne, om ændringer i landskabet, bygning af havne eller nedlæggelse af byer, om udviklingen hen imod velfærdssamfundet, om globaliseringen - de tværnationale flytninger af råvarer, mennesker og penge, om kunstens reaktion på industrisamfundet (Lundstrøms pakkassebilleder var næppe mulige uden industrien).

Man må forvente at museer som Nationalmuseet, Arbejdermuseet, Danmarks Tekniske Museum, Danmarks Industrimueum, Elmuseet og alle de lokalt funderede kulturhistoriske museer vil melde sig med væsentlige særudstillinger i 2007.

Ingen økonomisk hjælp

For sekretariatet er det dog væsentligt, at historierne i Industrikultur 07 kommer udefra. Rammen er givet i navnet og det fokus der naturligt vil være på tidsperioden. De konkrete aktiviteter forventer man vil bære præg af den forskning og den viden de forskellige kulturinstitutioner besidder.

Der er givet penge til Industrikultur 07 fra Kulturministeriet og Kulturarvsstyrelsen. Det er penge til at dække sekretariatets udgifter og fælles markedsføring. Der er dog ikke penge til at støtte konkrete inistiativer. De enkelte arrangementer skal være selvfinancierede.

Forberedelserne til Industrikultur 07 kan følges på industrikultur07.dk. Her finder man inspirationsmateriale, aktivitetskalender og designelementer.

Læs også:
Industrisafari - kun på museer

Søndag Aften 01/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.